Rotterdamse haven denkt een derde van CO2-uitstoot onder de zee te kunnen opslaan

(13-4-2018, NU)

In de Rotterdamse haven kan per jaar 2 tot 5 miljoen ton CO2 worden afgevangen, om ondergronds te worden opgeslagen. Op termijn (in 2030) kan dit worden uitgebreid tot 10 miljoen ton; dit is een derde van alle CO2 die door de haven wordt uitgestoten. 


Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie die het havenbedrijf heeft gedaan, samen met de Gasunie en EBN (Energie Beheer Nederland). Het afvangen en opslaan van CO2 staat prominent in het regeerakkoord van dit kabinet. Het is één van de maatregelen die klimaatverandering moeten tegengegaan. De techniek is bij uitstek van belang in de haven, omdat daar één vijfde van de totale Nederlandse CO2-uitstoot plaatsvindt.

Lees artikel op NU

Verslag commissie vergadering FEZ
14-1-2021 (Windalarmteam: Carlos):

Vandaag was dan de bespreking binnen de gemeenteraad, waar de plaatsing van de windmolens werd besproken.

Allereerst was het fijn om te zien dat de meeste woordvoerders goed in contact hebben gestaan met de mensen die ze vertegenwoordigen: de burger in de stad. Ook hadden de meesten zich goed ingelezen in de materie.

Grote bedrijven maken hun belofte om energie te besparen niet waar
5-1-2021 (NRC): Grootverbruikers Het waren mooie afspraken tussen de overheid en die 112 grootverbruikers van energie. Maar de besparingen waar ze zich aan hadden gecommitteerd, werden bij lange na niet gerealiseerd.
Er is geen visie, er is geen kennis, er is geen sturing
5-1-2021 (Marcia Luyten): Wat geldt voor de aanpak van de pandemie geldt ook voor het energiebeleid van dit kabinet. Doordat een goede strategie ontbreekt is de Rijksoverheid een speelbal van belangengroepen geworden. De schadelijke subsidiering van biomassa is qua oorzaak identiek aan de falende rol van het RIVM. De belangen van bewoners zijn hiervan de dupe. Zij dragen de consequenties van een falende overheid.
Als puntje bij paaltje komt bepaalt de Stopera
3-1-2021 (NRC): Vernietigend oordeelde een recent rapport over de werking van het bestuurlijk stelsel van Amsterdam. Al weten lokale bestuurders vaak beter wat er echt speelt in hun stadsdeel: met hun adviezen gebeurt vaak niets. „Ben je bereid een stukje macht uit handen te geven?” Door Tim Wagemakers