Nieuwe XPrize moet afvang en opslag van CO2 de vurig gewenste impuls geven.

21-2-2021, Scientas

Elon Musk trekt 100 miljoen dollar uit voor dé innovatieve oplossingen die grootschalige en milieuvriendelijke afvang en opslag van CO2 mogelijk maken. En dat is geen overbodige luxe.

We zijn de afgelopen decennia vooral heel druk bezig geweest om koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer te pompen. Daardoor warmt de aarde nu in rap tempo op. Hoog tijd dus om die CO2 er weer uit te halen. Maar dat blijkt een stuk lastiger dan CO2 uitstoten.

XPrize
Genoeg reden voor Elon Musk – eigenaar van SpaceX en Tesla – om de afvang en opslag van CO2 een impuls te geven. Eerder deze maand werd bekend dat de miljardair 100 miljoen dollar beschikbaar stelt voor de XPrize Carbon Removal. Tijdens deze vier jaar durende wedstrijd worden teams wereldwijd uitgedaagd om manieren te bedenken waarop CO2 op grote schaal uit de atmosfeer kan worden gehaald en op een milieuvriendelijke manier permanent elders kan worden opgeslagen. Veelbelovende ideeën worden tijdens de duur van de wedstrijd beloond met geld, waardoor ze verder ontwikkeld kunnen worden en er over vier jaar – hopelijk – een oplossing ligt waar de mensheid echt iets mee kan. “Dit is geen theoretische competitie,” aldus Musk. “We willen dat teams echte systemen bouwen die een meetbare impact hebben en opgeschaald kunnen worden in de orde van gigatonnen. Koste wat het kost.”

lees artikel

Deel dit bericht

Meer nieuws