
Datum: 9-11-2022 De Groene (Koen Haegens)
Torenhoge maandbedragen, een minister die voor oplossingen onderhandelt met zestig bedrijven, en huishoudens die moeten hopen op een warme winter. Hoe de wondere wereld achter onze thermostaat uitgroeide tot een financieel kaartenhuis.Zo extreem als dit hebben we nog niet eerder meegemaakt’, begint de mail van mijn energieleverancier. Waarna de aankondiging volgt dat het maandelijkse voorschot stijgt van tweehonderd naar ruim vierhonderd euro. Een verdubbeling. En niet voor het eerst: in juli gingen de kosten al omhoog van honderd naar tweehonderd euro.
Na het coronavirus worstelen Nederlanders nu met een energierekening die zich exponentieel lijkt te vermenigvuldigen. De verklaring ligt voor de hand. Poetin. De Russische dictator gebruikt zijn gaskraan als wapen om de westerse bondgenoten van Oekraïne op de knieën te dwingen. Vóór de invasie was Rusland nog goed voor 41 procent van de Europese import. Dat is teruggelopen tot negen procent. De nog onopgehelderde ontploffingen bij de Nord Stream-pijpleidingen, plus nieuwe dreigementen vanuit het Kremlin, doen het ergste vrezen. Deze winter kan het weleens helemaal afgelopen zijn met de tot voor kort zo imposante gasstroom uit het oosten.
Maar dat is niet het hele verhaal. Zo merken klanten met variabele contracten tot hun verbazing dat er tientallen procenten verschil zitten tussen de tarieven van aanbieders als Greenchoice, Vattenfall en Essent. Wie wisselt van energiebedrijf is nog duurder uit. Maar bovenal valt op dat Nederlanders het dubbele voor hun gas betalen vergeleken bij Duitse huishoudens. De Fransen zijn zelfs vijf keer zo goedkoop uit.
lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)
Deel dit bericht
pageviews: 1952