Biden wil Senaat omzeilen en streeft naar 80 procent duurzame energie in 2030

Onbekend

Datum: 5-5-2021 ChangeInc.

Het Witte Huis wil het Congres – het wetgevende orgaan van de federale overheid – ertoe bewegen een wet aan te nemen die het Amerikaanse elektriciteitsnet verplicht om in 2030 80 procent van zijn energie uit emissievrije bronnen te halen. Als dit lukt hoeft het voorstel niet eerst langs de Senaat.

De maatregel moet een wettelijk bindende tussenstap worden naar de eerder uitgesproken ambitie van de president om de energiesector in 2035 volledig klimaatneutraal te maken. Doordat het wetsvoorstel de boeken ingaat als een ‘begrotingswijziging’ die valt binnen een tijdsbestek van tien jaar, kan een democratische meerderheid in het Congres de doelstelling relatief eenvoudig aannemen.

Momenteel komt zo’n 40 procent van de energie in de Verenigde Staten uit duurzame bronnen. De verwachting is dat 80 procent bereikt kan worden met bestaande technologieën, zonder dat er extra kosten bijkomen voor de belastingbetaler.

Lees ook: Het klimaatplan van Biden: wat gaat hij doen in de eerste weken en maanden van zijn termijn?

Stimulans voor duurzame energiesector

Om het plan te laten slagen heeft Biden wel de steun nodig van de Amerikaanse nutsbedrijven, vakbonden en andere duurzame belangenorganisaties. “Ons doel is om ambitie om te zetten in wetgeving”, zegt plaatsvervangend nationaal klimaatadviseur Ali Zaida tegen Reuters. “Er zijn meerdere manieren om vooruitgang te boeken in de energiesector. We denken dat dit een krachtig signaal geeft aan nutsbedrijven om een duidelijke en duurzame agenda op te stellen.”

Biden verwacht nog deze maand een officiële brief van dertien grote nutsbedrijven te ontvangen die het plan ondersteunen. Daarna kunnen de stappen naar het Congres voorbereid worden. 

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

tinyurl: link