Dodental China flink opgelopen na 'hevigste regenval in duizend jaar'

Nieuws

Datum: 21-7-2021 NU.nl

Het dodentalHet dodental door het zware noodweer in de Chinese provincie Henan is opgelopen naar 25. Ongeveer 200.000 mensen zijn geëvacueerd. door het zware noodweer in de Chinese provincie Henan is opgelopen naar 25. Ongeveer 200.000 mensen zijn geëvacueerd.

In provinciehoofdstad Zhengzhou staan wegen onder water en is de stroom op veel plaatsen uitgevallen. Meteorologen zeggen dat de watersnood volgde op het soort regenval dat maar eens in de "duizend jaar" voorkomt.

Er viel dinsdag 623 millimeter neerslag in Zhengzhou, dat circa 575 kilometer ten zuidwesten van Peking ligt. Dat komt in de buurt van het jaargemiddelde van 640,8 millimeter. Door de regen stroomde het metrostelsel vol in de miljoenenstad.

Ondergelopen metro

Op sociale media zijn filmpjes te zien van mensen die tot hun middel of schouders in het water van ondergelopen metrostellen staan. De autoriteiten melden dat meer dan vijfhonderd mensen zijn gered uit de overstroomde ondergrondse.

Een inwoner van de ruim tien miljoen inwoners tellende metropool vertelde dat veel mensen de metro hadden genomen omdat bussen door de watersnood niet meer reden. Overlevenden vertellen op sociale media dat ze doodsangsten hebben uitgestaan. "Het water was niet het engste. Dat was het feit dat de zuurstof in de wagon begon op te raken."

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

tinyurl: link