File op het elektriciteitsnetwerk: 'slim systeem' biedt uitkomst

Nieuws

JThomas / National Grid Electricity Sub-Station

Datum: 16-2-2022 https://www.omroepflevoland.nl

Aan de Rietweg in Dronten wordt gewerkt aan een verdeelstation voor zonne- en windenergie. Onder meer de nieuwe zonneparken bij Dorhout Mees en het 'parkeerveld' van het Lowlandsterrein worden hier op het Smart Grid Flevoland aangesloten.

Het nieuwe verdeelstation levert de binnenkomende duurzame energie gedoseerd door aan het hoogspanningsnet. Dat is belangrijk omdat het tussenliggende energienetwerk momenteel overvol is. Iedereen die een groot zonne- of windpark wil aanleggen, moet op dit moment achteraan de rij aansluiten.

In december vorig jaar stonden er in Flevoland 103 bedrijven op de wachtlijst bij Liander om groene stroom terug te leveren. Zij zien hun overtollige schone stroom op dit moment verloren gaan of ze wachten noodgedwongen met het bouwen van zonneparken en windmolens.

"We creëren ruimte voor kleinere duurzame initiatieven"

— Wouter Persoon, EQUANS

Het verdeelstation dat nu langs de Rietweg in Dronten wordt aangelegd, is een mogelijke oplossing voor die vertraging. Dat zegt Wouter Persoon van EQUANS, het voormalige Engie Services. EQUANS bouwt het station in samenwerking met de nabijgelegen windparken en met de nieuwe zonneparken op de golfbaan van Dorhout Mees en het parkeerveld bij het Lowlandsterrein. "Met dit verdeelstation creëren we ruimte op het net voor kleinere duurzame initiatieven".

Tussenliggend netwerk overslaan
De huidige werkzaamheden zijn een uitbreiding van het bestaande verdeelstation dat in 2005 werd gebouwd voor het windpark aan de Kubbeweg. Dat windpark kon Liander door gebrek aan capaciteit destijds niet aansluiten. Het verdeelstation lost dat probleem op een handige manier op.

Als je alle duurzame initiatieven nu direct aansluit op distributienet, dan ontstaat hier een soort file", legt Persoon uit. Het distributienet is het netwerk dat tussen het hoogspanningsmasten en bijvoorbeeld woonhuizen ligt. Het verdeelstation aan de Rietweg zorgt ervoor dat zonne- en windenergie dit overbelaste netwerk overslaat. "De energie gaat hier via een transformator direct de hoogspanningslijnen op", aldus Persoon.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 7241

tinyurl: link