Hernieuwbare energie kent in 2020 snelste groei in twintig jaar

Onbekend

Datum: 11-5-2021 Nu.nl

De wereldwijde capaciteit van hernieuwbare energie vertoonde vorig jaar de grootste groei in twintig jaar. Vooral de realisatie van windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China droegen bij aan de groei, meldt energieagentschap IEA in een rapport.

n totaal werd vorig jaar voor 280 gigawatt aan capaciteit toegevoegd. Dat betekende een stijging van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder en de grootste toename sinds 1999. Doorgaans is 1 gigawatt goed voor de energiebehoefte van een miljoen huishoudens. Hernieuwbare energie was vorig jaar goed voor 90 procent van de nieuw geïnstalleerde elektriciteitsproductie.

De capaciteit van windturbines is vorig jaar bijna verdubbeld tot 114 gigawatt. De komende jaren zal de groei van windmolenparken iets vertragen, maar nog altijd ver boven het niveau van de periode 2017-2019 uitkomen. De installatie van nieuwe zonnepanelen zou ook records moeten blijven breken. Tegen 2022 moet nog eens 160 gigawatt aan capaciteit zijn geïnstalleerd.

China was vorig jaar goed voor 50 procent van de nieuwe capaciteit. Projecten werden snel voltooid voordat subsidies werden afgebouwd, aldus het agentschap.

Volgens IEA wordt een dergelijke groei van de capaciteit aan hernieuwbare energie het nieuwe normaal. Dit jaar zal naar verwachting 270 gigawatt aan capaciteit worden toegevoegd. Volgend jaar gaat het om bijna 280 gigawatt. IEA merkt op dat landen meer inspanningen leveren op dit gebied om aan de verplichtingen voor de vermindering van broeikasgassen te voldoen.

Evengoed verwacht het agentschap dat de CO2-uitstoot dit jaar zal toenemen. Dit komt vooral door het toegenomen gebruik van steenkool. Om klimaatdoelstellingen te halen, zijn volgens IEA grote beleidswijzigingen en investeringen in schone energie nodig.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Energie