Hoe klimaatverandering de verwoestende regenval van vorige week heeft aangewakkerd (en hoe we dat weten)

Nieuws
Ibex73, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Datum: 19-7-2021 Business AM

De desastreuze zware regenval en de daaropvolgende overstromingen in ons land en Duitsland, is extreem weer waarvan de intensiteit wordt versterkt door klimaatverandering. 

Zelfs wetenschappers die in het verleden aarzelden om een ??extreme weersgebeurtenis expliciet in verband te brengen met klimaatverandering, stellen duidelijk dat klimaatverandering een rol speelde. Waarom

Dat Europese politici een directe lijn zouden trekken tussen deze extreme weersomstandigheden en klimaatverandering, is misschien niet zo’n verrassing, aangezien dezelfde week de Europese Unie een uitgebreide reeks voorstellen had aangekondigd om de klimaatnoodsituatie aan te pakken – voorstellen die stuiten op stevige tegenstand uit vele sectoren, waaronder minder welvarende EU-landen of landen die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Een catastrofale weersgebeurtenis die direct nadat die voorstellen waren aangekondigd, toeslaat, helpt EU-functionarissen zeker te illustreren waarom een ??dergelijk ambitieus beleid nodig is. Maar het zijn niet alleen beleidsmakers die het verband leggen tussen de overstromingen in Europa en een opwarmende planeet: zelfs wetenschappers die in het verleden aarzelden om een ??extreme weersgebeurtenis expliciet in verband te brengen met klimaatverandering, stellen duidelijk dat klimaatverandering hier waarschijnlijk een rol speelde.

Deze nieuwe bereidheid om deze expliciete verbanden te leggen, is deels te danken aan de vooruitgang in de attributiewetenschap. In attributiestudies wordt onderzocht wat de invloed van klimaatverandering is op de waarschijnlijkheid van optreden van een specifiek geval van extreem weer is, of op de omvang van de gevolgen.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 7356

tinyurl: link

Gerelateerde berichten


Urgenda: niet veel extra windturbines op land nodig

Kabinet neemt extra klimaatmaatregelen om aan Urgenda-vonnis te voldoen

Meer over Schone economie