Hoogste rechter bepaalt hoe natuurwetten werken

Nieuws

Raad van State (foto: Eerstekamer.nl)

Datum: 7-4-2023

5 april oordeelde de Raad van State dat stikstof na 25 kilometer van de bron van uitstoot geen kwaad meer kan. Dat is best komisch omdat volgens wetenschappelijke berekeningen de emissies tot een heel eind verderop neerslaan. Maar de hoogste rechter heeft nu eenmaal gelijk, zelfs als natuurkundigen er heel anders over denken.

Stikstofadvocaat Valentijn Wösten schrijft dan ook het volgende: "Met de Raad van State stikstofuitspraak over de 25 kilometer-afkap wordt de politieke knoop nog verder aangetrokken. De wetenschap zegt unaniem dat verreweg de meeste stikstofemissies neerslaan buiten de 25 kilometercirkel rond een bron. In een vergunningbesluit telt de neerslag buiten de 25 kilometer-cirkel rondom een nieuw project nu niet langer meer mee."

De politiek oordelende rechter weet het beter dan de wetenschap.

Voor Nederland is het wel handig, want het hele land zou op slot zijn gegegaan als de rechter de modellen en de wetenschappers gelijk zou hebben gegeven. Bergen bedrijven zouden hebben nl. moeten sluiten of een vergunning moeten aanvragen die ze niet hebben.

Ammoniak, de stikstofverbinding die uit mest opstijgt, slaat volgens de wetenschappelijke modellen binnen 25 kilometer voor ongeveer 30% neer. Stikstofoxide, vooral afkomstig uit fabrieken, vliegtuigen en auto's, slaat voor 88% buiten de 25 kilometer-zone neer.
 

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 190

tinyurl: link