Lobby tegen energiebesparing: ‘Doe vooral wat je zelf goed acht’

Nieuws

Zonnepark op het Chemelot terrein. Geleen, augustus 2019 (foto: © Mischa Keijser / De Beelduni)

Datum: 13-10-2022 DeGroene

Als één van de weinige landen in de EU zondert Nederland haar gehele zware industrie al bijna twintig jaar volledig uit van verplichtingen om minder energie te verbruiken. De uitzondering ging al die tijd verder dan Brusselse regels toestonden, blijkt uit onderzoek van Investico voor De Groene Amsterdammer en Trouw.

Besparen, besparen, besparen. Sinds de oorlog in Oekraïne gaat er geen dag voorbij of minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie vertelt glimlachend doch vastberaden dat energiebesparing ‘de crux’ is. Huishoudens en bedrijven moeten zich van hem ‘massaal inzetten’. Zo kan Nederland ‘voor het einde van het jaar onafhankelijk zijn van Russische energie’, ‘een gastekort komende winter voorkomen’ en het klimaatprobleem versneld aanpakken. Overheidsgebouwen, lantaarnpalen, monumenten, overal moeten de lichten uit. ‘Wat mij betreft ligt alles ter tafel’, zei de minister onlangs.

‘Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient’, bekent Jetten bij de start van de besparingscampagne. Maar, belooft hij: ‘Daar gaan we verandering in brengen.’ Een van de maatregelen die hij aankondigt is dat meer bedrijven verplicht moeten gaan besparen.

Dat voorgaande Nederlandse kabinetten energiebesparing onvoldoende aandacht hebben geschonken is echter maar half waar. Kleine en middelgrote bedrijven konden inderdaad jarenlang wegkomen met nodeloos energieverbruik. Omgevingsdiensten zijn pas sinds een paar jaar op pad om de al sinds 1993 bestaande verplichtingen te handhaven, met weinig succes. Maar voor de allergrootste energieverbruikers van ons land had de regering juist wel alle aandacht. Als één van de weinige landen in de EU zondert Nederland haar gehele zware industrie al bijna twintig jaar volledig uit van verplichtingen om minder energie te verbruiken. De uitzondering ging al die tijd verder dan Brusselse regels toestonden, blijkt uit onderzoek van Investico voor De Groene Amsterdammer en Trouw.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 2665

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Energie