Peiling onder Nederlanders: brede steun voor minder vliegen

Nieuws

Datum: 14-6-2022 Citisens

Voor het eerst in drie jaar lijken we weer een normale zomervakantie tegemoet te gaan. Na twee jaar voornamelijk op vakantie in eigen land is het dit jaar weer volop mogelijk om erop uit te trekken. Maar doen we dat weer massaal met het vliegtuig, of zijn we inmiddels gewend geraakt aan andere vervoersmiddelen? Wij deden onderzoek naar hoe Nederlanders dit jaar van plan zijn om op vakantie te gaan, hun houding ten opzichte van vliegen, en de belangrijkste redenen om wel of niet het vliegtuig te pakken.

Nederlanders negatief over vliegen en luchtvaart

Nederlanders zijn geen grote fans van luchtvaart. 71% van de Nederlanders vindt dat het aantal vluchten van en naar Nederland af zou moeten nemen. Sterker nog, driekwart van de Nederlanders vindt dat we allemaal minder moeten gaan vliegen. Dit is ook terug te zien in persoonlijke voorkeuren: twee derde van de Nederlanders geeft aan liever voor een ander vervoersmiddel dan het vliegtuig te kiezen wanneer zij op vakantie gaan. Slechts 16% geeft de voorkeur aan het vliegtuig om op de plek van bestemming te komen

Milieu belangrijkste reden om niet te vliegen

De belangrijkste reden voor een negatieve houding tegenover vliegen? Het milieu. 95% van de Nederlanders vindt dat we minder zouden moeten vliegen omdat dit beter zou zijn voor het milieu. Maar ook gezondheidsproblemen van omwonenden (62%) en overlast (62%) worden vaak als belangrijke redenen genoemd om het aantal vluchten te verminderen. Daarnaast vind ruim twee derde van de Nederlanders dat er voldoende alternatieven voor vliegen zijn.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is door Citisens uitgevoerd in mei 2022. Er hebben ongeveer 3.000 Nederlanders deelgenomen. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid en provincie en op deze onderdelen representatief voor Nederland. Het onderzoek is uitgezet onder het panel van Citisens, bestaande uit ruim 66.000 Nederlanders.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 5377

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Luchtvaart