Twee ExxonMobil-bestuurders moeten opstappen vanwege slecht klimaatbeleid

Onbekend

Datum: 28-5-2021 ChangeInc.

Activistische belegger Engine No. 1, dat kritisch is over het klimaatbeleid van het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil, kreeg genoeg steun van de aandeelhouders om ten minste twee bestuurders uit het bestuur van de oliegigant in te ruilen voor twee kandidaten die zij aandroegen. CNN spreekt over een historische overwinning van de pro-klimaatcampagne.

Nieuwszender CNN stelt dat het aan de Amerikaanse beurs genoteerde ExxonMobil voor het eerst in de moderne geschiedenis op deze schaal wordt aangepakt door toedoen van een activistische investeerder. Engine No. 1. bekritiseerde de financiële prestaties van ExxonMobil en het klimaatbeleid van deze oliemaatschappij.

De activistische aandeelhouder, een hedge fonds met minder dan 1 procent belang in ExxonMobil, stelde voor om vier extra bestuurders aan te nemen met energie en technologiekennis: Gregory Goff, Kaisa Hietala, Alexander Karsner en Anders Runevad. In ieder geval voor twee bestuurders stemden voldoende aandeelhouders in met het voorstel van Engine: Gregory Goff en Kaisa Hietala. Mogelijk voegt zich nog een derde bij dat rijtje.

Klimaatcrisis vormt een existentiële bedreiging voor ExxonMobil

Volgens Engine vormt de klimaatcrisis een existentiële bedreiging voor ExxonMobil. Een bedreiging die het beursgenoteerde bedrijf tot nu toe niet serieus genoeg neemt. Tegelijkertijd schrijft ExxonMobil de laatste jaren minder goede cijfers, al keert dat tij: het gaat beter nu de olieprijzen stijgen.

Op de beurs was Exxon was tot 2013 één van de meest waardevolle bedrijven, maar verloor sinds dat hoogtepunt bijna 200 miljard dollars, schrijft CNN. Ook had Exxon in vergelijking met andere oliebedrijven meer last van de coronacrisis. De omzet van het bedrijf was in 2020 ruim 178 miljard dollar.

Lees ook: Milieudefensie wint klimaatzaak tegen Shell

Overtuigend argument

Onafhankelijk adviseur Glass Lewis vindt de argumenten van de activistische belegger overtuigend. “Zonder een meer gecoördineerde reactie en goed ontwikkelde strategie om de zakelijke risico's en uitdagingen met betrekking tot de wereldwijde energietransitie het hoofd te bieden, worden het rendement, de cashflow en het dividend van Exxon, en dus de aandeelhouderswaarde, in toenemende mate bedreigd.”

Naast de stemming over bestuursleden stonden er nog een aantal andere klimaat-gerelateerde zaken op de agenda. Zo diende Engine ook voorstellen in die Exxon oproepen te rapporteren over de financiële gevolgen van het rapport Net Zero dat het International Energy Agency (IEA) recent naar buiten bracht. Daarin doet het in Parijs opgerichte agentschap een krachtige oproep om per direct te stoppen met het zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden. Daarnaast wil de aandeelhouder inzicht in de lobbyactiviteiten van Exxon: in hoeverre is de aanpak die de oliegigant daarin volgt in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs?

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Energie