Vestas komt als eerste met windturbine van 15 megawatt

Onbekend

Datum: 18-4-2021 Nieuwsblad Transport

Het Deense Vestas komt als eerste met een offshore windturbine met een vermogen van 15 megawatt, genoeg om zo’n 20.000 Europese huishoudens van stroom te voorzien.

Volgens Vestas leidt de introductie van de zogenoemde V236-15.0 MW-turbine tot een verdere verlaging van de bouwkosten van windparken op zee omdat er voor hetzelfde vermogen minder turbines nodig zijn. Zo zijn er voor een gemiddeld windpark van 900 megawatt straks 34 minder turbines nodig in vergelijking met Vestas’ huidige standaardmodel van 9,5 megawatt.

Diameter

Het getal 236 weerspiegelt de diameter van het rotorveld dat de bladen ‘vegen’ en levert een oppervlakte op van 43.000 vierkante meter, zo’n zes voetbalvelden. De grootste windturbine op dit moment is het prototype van de Haliade-X van GE Renewable Energy, dat op de Maasvlakte staat. Die levert tot 14 megawatt aan elektrisch vermogen.

Volgens het beursgenoteerde bedrijf, dat zich nadrukkelijk als marktleider profileert, wordt het eerste prototype over twee jaar geïnstalleerd en kan de serieproductie in 2024 beginnen. Het gevaarte krijgt, afhankelijk van de locatie, een tiphoogte van zo’n 260 meter en bladen van 115 meter.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 4142

tinyurl: link