Coronacrisis gaat nauwelijks effect hebben op opwarming van de aarde

24-2-2021, Change Inc.

Ondanks een dipje in de wereldwijde CO2-uitstoot zal er tegen 2030 niks meer te merken zijn van deze tijdelijke reductie. Dat staat in het nieuwe rapport van het United Nations Environment Programme dat jaarlijks kijkt hoe ver we van de klimaatdoelen voor 2030 af zitten.

De boodschap van de UNEP is niet positief. De wereld kijkt aan tegen een een temperatuurstijging van drie graden Celcius in deze eeuw. Dat is ver boven de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs, en het zal zorgen voor grote problemen met zeespiegelstijging, extreem weer en onleefbaar hoge temperaturen.

UNEP merkt ook op dat 2020 al het warmste jaar ooit was en er meer bosbranden, droogte en stormen waren dan ooit tevoren. En hoewel de pandemie zorgt voor een 7 procent lagere CO2-uitstoot dan normaal, zal dat uiteindelijk maar 0,01 graad opwarming schelen. Dat komt doordat de economieën als ze weer opstarten waarschijnlijk een tijd de achterstand moeten inhalen, en dus meer uitstoot opleveren. Misschien dat die verhoogde uitstoot wel langer aanhoudt, waardoor de coronapandemie uiteindelijk voor meer CO2 zorgt dan als hij er niet was geweest.

Groen herstel biedt een oplossing

Daarmee liggen we op ramkoers voor de toekomst. Maar er zijn kansen om groener uit de crisis te komen. Zoals Europa en velen anderen al voornemen, ziet ook het UNEP groen herstel als de enige optie om klimaatdoelen te halen. Concreet betekent dat directe steun voor duurzame energie, geen subsidies voor fossiele brandstoffen meer, en grote investeringen in herbebossing en ander natuurbehoud.

Met zulke maatregelen kan de uitstoot op 44 gigaton liggen in 2030, 25 procent minder dan als we alleen de huidige maatregelen zouden volgen. Met zo’n uitstoot is een opwarming van 2 graden ‘bijna binnen handbereik’, aldus het rapport. Hoewel 2 graden opwarming minder catastrofaal zou zijn dan 3 graden, is het eigenlijke Parijs-doel van 1,5 graad opwarming nog steeds ver weg; daarvoor moet de uitstoot in 2030 op 25 gigaton liggen, en om dat te halen is radicaler beleid nodig.

Interactieve website

Op de website van het rapport kan je in interactieve grafieken kijken wat er nodig is om de opwarming te remmen, en leer je meer over welke landen al plannen hebben voor groen herstel en welke daar nog niks aan doen. Overigens zijn de plannen van Nederland niet meegenomen in deze analyse.

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Meer nieuws