De gemiddelde Amsterdammer heeft weinig aan ‘gruwelijk dure’ verlengde Noord/Zuidlijn

Nieuws

Datum: 20-11-2022

Het Amsterdamse stadsbestuur hangt de vlag uit, nu er ein-de-lijk geld beschikbaar komt om de Noord/Zuidlijn te verlengen naar Schiphol. Wat schiet de gemiddelde Amsterdammer er mee op? De wethouder erkent dat Schiphol profiteert doordat het hubmodel hiermee wordt versterkt.

Een slordige 3,3 miljard euro. Zoveel moet het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp gaan kosten – nog iets meer dan het huidige traject van de metrolijn. ‘Gruwelijk duur,’ noemt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee (TU Delft) de verlenging, die over zo’n tien jaar moet zijn gerealiseerd. “Je kunt je afvragen: is dit voor de bv Nederland het geld waard?”

Al vanaf begin jaren negentig, toen er nog helemaal niet besloten was over de huidige Noord/Zuidlijn, was er een krachtige lobby om de nieuwe metro door gaan te trekken van station Zuid naar de luchthaven. Er is eindeloos aan gerekend en getekend. Nu is er dan eindelijk geld voor vrijgemaakt – daar gingen dertig jaar overheen.

Van Wee: “Kosten-batenanalyses pakten steeds ongunstig uit, omdat er al een hele goede treinverbinding is tussen Amsterdam en Schiphol.” Vorig jaar nog was het Centraal Planbureau uiterst kritisch.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

tinyurl: link