De zelfredzame burger moet gewoon geen vergiftigde groenten uit eigen moestuin eten

Nieuws

Chemours in Dordrecht bron: Google Maps

Datum: 13-9-2022

Woon je in dit gebied? Of ken je er mensen? In Dordrecht, Sliedrecht; in de Merwedepolder, of de Stadspolder? Dan adviseert het RIVM je 'dringend' om geen groente en fruit te eten uit je moestuin.  De reden? De uitstoot van pfas chemicaliën door het bedrijf Chemours, op de rode pin; tot 2012 pfoa en vanaf 2012 GenX. Via de lucht, bodem en water.

Het gaat verder: heb je een baby in dit gebied die borstvoeding krijgt? Dan adviseren onderzoekers van de VU Amsterdam om hier na een maand mee te stoppen. Baby's krijgen namelijk tien keer te veel PFAS binnen. Tien keer! De inname van pfas chemicaliën is zeer giftig. De blootstelling beperkt het immuunsysteem, de schildklier en verhoogt risico op nier- of teelbalkanker. Door het eten van fruit. Of het drinken van moedermelk. Hoe zit het met die moeders zélf, vraag je je af. Zij geven het gif immers door..?

Opzichzelf is dit al ontluisterend. Maar wat misschien wel net zo schokkend is, is de reactie van de instanties. Je zou verwachten dat RIVM adviseert om het bedrijf per direct te laten stoppen met Genx. Bijgestaan door bewindspersonen van Economische Zaken en Gezondheidszorg. En dat ze bedrijven verplichten om water en de grond te zuiveren. En om een gezondheidsfonds op te zetten, ter compensatie van de slachtoffers.

Maar nee: de mensen die er wonen, leven, werken, naar school gaan; zíj moeten aanpassen. Stoppen met het eten van hun appels of bramen. En nu dus zelfs met het geven en drinken van moedermelk. Hoe verzin je het.

Deel dit bericht

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over PFAS