Dooiend Arctisch permafrost pompt veel meer CO2 in de lucht dan gedacht

23-2-2021, Scientas

De aarde warmt op. En dat is slecht nieuws voor permafrost; een normaliter permanent bevroren laag aarde. Stijgende mondiale temperaturen zorgen er namelijk voor dat bevroren Arctische permafrost dooit. Hierdoor komt er methaan en koolstofdioxide vrij, dat er al voor duizenden jaren in opgeslagen zat.

In klimaatmodellen is hier al rekening mee gehouden. Maar mogelijk is de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door dooiend Arctisch permafrost onderschat. Want waar onderzoekers niet aan hebben gedacht, is aan hongerige, ijzer-verorberende bodemmicroben.

CO2
Zoals gezegd zit er in Arctisch permafrost heel veel koolstof gevangen. De hoeveelheid koolstof die in het permafrost opgesloten zit, wordt geschat op vier keer zoveel als de gecombineerde hoeveelheid CO2 die moderne mensen hebben uitgestoten. Het is dan ook niet voor niets dat wetenschappers zich zorgen maken. Want wanneer alle broeikasgassen die het permafrost herbergt een weg naar onze atmosfeer weten te vinden, zou dat dus een enorme impact hebben op ons mondiale klimaat.

lees artikel

Deel dit bericht

Meer nieuws