Ophef in Groningen na uitspraken Mark Rutte over kerncentrale in Eemshaven, GroenLinks eist excuses

3-3-2021, EenVandaag

Groningen als mogelijke locatie voor een nieuwe kerncentrale. Dat zei Rutte gisteravond tijdens het RTL-verkiezingsdebat. Het idee valt slecht in Groningen en ook bij GroenLinks-partijleider Jesse Klaver: "Neem je woorden terug en zeg 'sorry'."

"We hebben echt kernenergie nodig", zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte gisterenavond in het debat. "In Borssele zou men er een bij kunnen bouwen en er is ook in Groningen een plek, waarvan gezegd is dat men die daar graag wil."

'Groningen heeft genoeg aan het hoofd'

"Rutte is een oen dat hij deze uitspraak heeft gedaan", zegt hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes. Sinds 2016 doet hij onderzoek naar het wel en wee van de inwoners van alle gemeenten waar er aan gaswinning wordt gedaan. "Dit gaat om een nationaal probleem, wat weer in Groningen over de schutting gegooid wordt."

Hij vindt dat Groningen met alle aardbevingsproblematiek al genoeg aan z'n hoofd heeft. "Het kan een kerncentrale er niet bij hebben. Volgens Postmes raakt de uitspraak van Rutte voor velen een 'open zenuw'. Op sociale media zijn de reacties dan ook weinig enthousiast.

aardbevingen

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Artikelen over Onbekend

Ander nieuws over Economie