Ruim honderd insprekers tegen loslaten afstandregels windmolens

20-4-2021, NH-NIeuws

Ruim honderd insprekers, en ook nog een tal aan schriftelijke verklaringen tijdens een commissievergadering van de provincie. De boodschap was duidelijk: ga niet akkoord met het toelaten van windmolens op 350 meter van woningen. "Bescherm ons tegen dit schandaal", aldus één van de insprekers, Rob van der Veer, uit Landsmeer.

Het onderwerp leeft. Want zoveel insprekers bij een vergadering is voor de provincie een unicum. Ze kwamen niet alleen uit de stad zelf, maar ook uit buurgemeenten. De boosheid richtte zich vooral tegen de plannen van de gemeente Amsterdam om met name bij de randen van de stad zeventien windmolens te plaatsen.

Volgens de insprekers is de gemeente Amsterdam niet voor rede vatbaar. "U bent volksvertegenwoordiger. Uw taak is om ons te beschermen. Dat is nodig bij gemeente Amsterdam", aldus Stephane Mason uit Amsterdam-Noord. Er zijn vooral zorgen over de overlast die de 150 meter hoge molens geven, zoals slagschaduw en het aantasten van het landschap. 

Volledig verrast door plannen

Het werd ook duidelijk dat veel mensen onaangenaam verrast zijn dat er opeens plannen vlakbij hun huizen zijn, en dat de afstandsregel is teruggebracht van minimaal 600 meter naar minimaal 350 meter. "Toen ik ervan hoorde ben ik langs de deuren gegaan hier in Weesp", vertelt inwoner Tzachi Fischer. "Niemand wist ervan, we zijn heel erg geschrokken. Als je mensen eerlijk informeert merk je dat er veel meer weerstand is."  

De insprekers hopen de Provinciale Statenleden te overtuigen om de Omgevingsverordening aan te passen, waardoor windmolens niet binnen 600 meter van hun huizen gebouwd kunnen worden. "Klimaat wordt gebruikt als emotionele chantage. Maak uzelf niet medeplichtig", was de oproep van Heleen van den Hombergh, die op IJburg woont. Eerder deden de VVD-fracties uit Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Weesp en Zaanstad al een zelfde oproep.

Zorgen om gezondheid

Meerdere mensen spraken ook zorgen uit over de gezondheid. "Ik ben gevoelig voor laag frequent geluid. Daar kan je niet aan ontsnappen", vertelt Noya Westerink. "Je probeert van alles er aan te doen, maar niets helpt. Ik ben al eens verhuisd. Ik woon heerlijk in de wijk Elzenhagen (Amsterdam-Noord). Maar het idee dat er molens komen baart me zorgen." Verschillende medici spraken hun zorgen ook al uit in een brief aan de gemeente en de provincie. 

 

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Artikelen over Energie

Ander nieuws over Energie