Wethouder noemt kritiek oud-enquêtevoorzitter N/Z-lijn 'voorbarig': "We hebben veel lessen geleerd"

Nieuws

Datum: 20-11-2022 AT5

Wethouder Melanie van der Horst (D66) noemt de kritiek die oud-voorzitter van de enquêtecommissie Noord/Zuidlijn, Maurice Limmen, deze week uitte op het miljardenplan om de metrolijn door te trekken naar Schiphol, 'voorbarig'. "Er zijn heel veel lessen geleerd van de aanleg van de Noord/Zuidlijn, en die betrekken we nu allemaal', zegt de wethouder verkeer in AT5's Park Politiek.

Maandag werden de plannen bekend om de Noord/Zuidlijn door te trekken naar Schiphol en Hoofddorp. Ook krijgt de ringlijn als alles doorgaat een extra halte voor Haven-Stad, de nieuwe woonwijk die in het Westelijk Havengebied moet verrijzen, en wordt het Zuidasdok afgebouwd. Het Rijk betaalt ruim 4 miljard voor alle plannen, Amsterdam moet 600 miljoen bijleggen.  

Maurice Limmen, voorzitter van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de grote kostenoverschrijdingen bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn, waarschuwde eerder deze week dat Amsterdam dezelfde fouten dreigt te gaan maken. Volgens Limmen loopt het stadsbestuur te hard van stapel, en heeft het nu eigenlijk al het signaal afgegeven dat die verlenging er gaat komen. "Voor je het weet gaan coalitiepartijen zeggen, ja dat vinden wij ook, en dan ben je eigenlijk al een heel eind in de fuik gezwommen. Terwijl één van de lessen uit de aanleg van de Noord/Zuidlijn nou juist is: je moet in een keer het gehele besluit nemen waarbij je ook het geheel kan overzien", aldus de oud-enquêtevoorzitter.

Maar volgens Van der Horst gaat het stadsbestuur nu juist heel behoedzaam te werk, en zijn er nog geen concrete besluiten genomen. "We gaan nu een verkenning in", zegt Van der Horst over die procedure, "en onderdeel van die verkenning is juist ook om de risico's goed in kaart te brengen en daar nu hele goede afspraken over te maken."

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

tinyurl: link