Energieleveranciers moeten eerlijk zijn over de herkomst van groene stroom

Nieuws
Matthew T Rader, https://matthewtrader.com, CC BY-SA 4.0

Datum: 15-12-2021 ChangeInc.

Energieleveranciers zijn nu niet verplicht om te laten zien waar ze hun stroom inkopen. Daardoor kun je als consument denken dat je duurzame stroom uit je stopcontact krijgt, terwijl die in werkelijkheid met gas of kolen is opgewekt. Daar moet een einde aan komen, vinden Consumentenbond, Natuur en Milieu en Wise.

Consumentenbond, Natuur en Milieu en Wise - een organisatie die kennis verschaft over de energiemarkt en verschillende vormen van stroomopwekking - beoordeelden 41 stroomleveranciers. Daarbij keken ze naar de duurzaamheid van investeringen, de inkoop en de levering van de stroom. De resultaten leiden tot een rapportcijfer voor duurzaamheid. Gemiddeld scoren consumentenleveranciers een 6,6 en zakelijke leveranciers een 4,9.

Groot verschil

Uit het onderzoek blijkt dat er een groot verschil in duurzaamheid is tussen de ingekochte en de verkochte stroom. Dit komt doordat het merendeel van de leveranciers nog steeds vervuilende grijze stroom inkoopt, en het voor levering administratief ‘vergroent’ met certificaten.

Veel consumenten krijgen dus op papier groene stroom geleverd, terwijl de ingekochte stroom niet duurzaam is opgewekt. “78 procent van de Nederlanders heeft een groenestroom contract. Maar 26 procent wekken we zelf groen op”, zegt Atse van Pelt die namens Natuur en Milieu meewerkte aan het onderzoek. Het verschil daartussen is stroom die ingekocht wordt op de energiemarkt en met behulp van groencertificaten (GVO's) duurzaam wordt gemaakt. "Bedrijven halen dus op grote schaal GVO's uit het buitenland en plakken die in Nederland op de overwegend fossiele stroom."

Die groencertificaten horen bijvoorbeeld bij waterkrachtcentrales in Scandinavië of bij zonneparken in Spanje. Die GVO's zijn veel goedkoper dan de certificaten voor in Nederland opgewekte duurzame stroom. "Dat systeem met GVO's kan heel goed werken als elk Europees land even veel waarde zou hechten aan transparantie", zegt Van Pelt. "In Nederland willen consumenten weten dat ze groene stroom krijgen. Maar in Noorwegen is 90 procent van de elektriciteitsproductie met behulp van waterkracht en hebben mensen minder behoefte aan die helderheid." Noorwegen heeft daardoor een overschot aan certificaten die ze voor lage prijzen verkopen. Datzelfde gebeurt in Spanje. "In Nederland zijn die certificaten daardoor een factor 6 duurder dan in andere Europese landen", zegt Van Pelt.

Overeenkomst

De meest duurzame energieleveranciers op de consumentenmarkt zijn: Energie VanOns, om | nieuwe energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam. Zij krijgen een 10. Deze leveranciers kopen namelijk ook duurzaam in. “Zij sluiten daarvoor een overeenkomst af met bijvoorbeeld een wind- of zonnepark. Dat heeft veel meer invloed op verduurzaming”, zegt Van Pelt. Hetzelfde geldt voor het inkopen met behulp van certificaten van in Nederland opgewekte duurzame stroom. "Er zijn ook leveranciers die zich onderscheiden door te stellen dat ze alleen duurzame stroom uit Nederland leveren."

Zowel inkopen met behulp van een overeenkomst als met een Nederlandse GVO draagt bij aan verduurzaming stelt Van Pelt. "Het geeft de producent investeringszekerheid omdat ze weten hoeveel inkomsten ze daaruit zullen krijgen. Dat wegen ze mee in een investeringsbeslissing voor het realiseren van meer duurzame opwek."

Maar op die manier inkopen is duurder en moet concurreren met de stroom die met behulp van goedkope groencertificaten duurzaam is gemaakt. Dat verschil is niet zichtbaar voor de consument. Hierdoor kunnen de echt groene leveranciers zich nu onvoldoende onderscheiden van de 'groenwassende' massa, stellen de organisaties.

Eneco

Van de grote drie, is Eneco het duurzaamst, en krijgt een 9,0. Vattenfall wordt beloond wegens zijn duurzame investeringen met een 7,4, Essent behoort tot de grijze achterblijvers met een 4,0.

Eneco zegt in een reactie blij te zijn met de 9 in de stroomranking. Het bedrijf wekt zelf al veel duurzaam op en investeert in nieuwe duurzame energieprojecten. “De score van een 9.0 in het onderzoek vormt een bevestiging van de ingeslagen koers om vanaf 2035 samen met de klanten klimaatneutraal te zijn”, zegt de woordvoerder in een reactie.

Meer weten over groencertificaten? Lees hier de uitleg

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 7527

tinyurl: link

Gerelateerde berichten


De grote klimaatleugen | Avondshow Dossierkennis | De Avondshow met Arjen Lubach

Biomassasubsidies glippen door de mazen van de wet

Meer over Parijs, CO2-boekhouding en de fiscale prikkels