Zes woedende gemeenten eisen stikstofrechten terug van Lelystad Airport

Nieuws
Magalhães, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Datum: 10-12-2022

HEERDE - Zes Noord-Veluwse gemeenten reageren woedend op het bericht dat de Schiphol Group Veluwse boeren heeft uitgekocht.

Schiphol wil de stikstofrechten van die boeren gebruiken om Lelystad Airport te legaliseren. De gemeenten eisen die stikstofrechten nu terug. "Zonder die rechten kunnen wij geen huizen bouwen, bedrijven vestigen of boeren helpen. Die rechten horen hier, niet in Lelystad."

Burgemeester Jan Willem Wiggers van Heerde kon zijn oren niet geloven, toen hij maandag hoorde over de opkoop van boeren door Schiphol. "Dit moeten we met elkaar niet willen. Stikstof is van de maatschappij, daar moeten marktpartijen niet ineens mee aan de haal gaan."

'Moreel niet correct'

Wiggers spreekt namens zes gemeenten: Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst trekken samen op in hun strijd tegen Lelystad Airport. "Wij moeten de komende jaren allemaal ontzettend veel extra woningen bouwen om de woningcrisis op te lossen", legt hij uit. "Dat kan op dit moment niet, omdat we daar geen stikstofrechten voor hebben, en we tegelijk ook de natuur moeten herstellen. Als gemeenten hebben we geen geld om boeren uit te kopen, dus zijn we afhankelijk van het Rijk. Dat Schiphol nu stikstofrechten van de Veluwe voor de neus van het Rijk wegkaapt, is moreel niet correct."

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 2410

tinyurl: link