'Nederland iets corrupter geworden, vanwege lobbyisten'

Nieuws

(foto: Transparency NL)

Datum: 1-2-2023

Nederland is vorig jaar iets corrupter geworden, meldt Transparency International (TI) in zijn jaarlijkse corruptieranglijst. Met 80 punten haalde Nederland zijn laagste score ooit. Wel hoort ons land nog bij de tien landen met de minst corrupte publieke sector. Nederland staat op plek acht, net als in voorgaande jaren.

Dat Nederland een paar punten is weggezakt, komt vooral doordat de politieke integriteit niet op orde is, legt TI-woordvoerder Andor Admiraal uit. "Er is bijvoorbeeld geen goed lobbyregister, waardoor er onvoldoende toezicht is op lobbyisten. Ook zijn er veel minder regels over de financiering van politieke partijen dan in andere landen. Verder is een afkoelperiode voor politici niet goed geregeld."

Daarmee bedoelt Admiraal dat politici van het ene moment op het andere moment kunnen overstappen naar een sector waar ze voorheen bij betrokken waren. Zo maakte CDA-Kamerlid Raymond Knops vorige week bekend dat hij de lobbyclub voor de wapenindustrie gaat leiden. Knops, die een militaire opleiding volgde, zit nu onder meer als plaatsvervangend lid in de Defensiecommissie van de Tweede Kamer.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 1010

tinyurl: link