Deelraad Oost stemt tegen windmolens in Oost

(3-12-2020, N.Kusters) Tijdens de deelraadsvergadering van Amsterdam Oost op 1 december, spraken de coalitie partijen D66 en SP zich samen met de oppositiepartijen uit tegen windturbines in IJburg, Zeeburgereiland en Science park.
De motie was ingediend door VVD en D66. Een motie van de PvdA die aangaf dat het participatie proces over moest haalde een nog grotere meerderheid met alleen Groen Links tegen. Hiermee is een duidelijk signaal afgegeven. De buurt wil het niet!  Belangrijk is dat de coalitie partijen (D66, PvdA en SP) in grote lijnen de argumentatie van Windalarm IJburg hebben overgenomen. De positie van het stadsdeel is niet bindend. Het uiteindelijke besluit is ligt bij de Centrale Gemeenteraad.

Wat Windalarm betreft hoeft het participatie proces niet over. Het lijkt ons klip en klaar dat het idee om windturbines dicht bij wijken en in vogeltrekgebieden te plaatsen een onzalig plan is dat zo snel mogelijk van tafel moet.

Kijk de vergadering (vanaf 29 minuten tot 1:40)

 

Verslag commissie vergadering FEZ
14-1-2021 (Windalarmteam: Carlos):

Vandaag was dan de bespreking binnen de gemeenteraad, waar de plaatsing van de windmolens werd besproken.

Allereerst was het fijn om te zien dat de meeste woordvoerders goed in contact hebben gestaan met de mensen die ze vertegenwoordigen: de burger in de stad. Ook hadden de meesten zich goed ingelezen in de materie.

Grote bedrijven maken hun belofte om energie te besparen niet waar
5-1-2021 (NRC): Grootverbruikers Het waren mooie afspraken tussen de overheid en die 112 grootverbruikers van energie. Maar de besparingen waar ze zich aan hadden gecommitteerd, werden bij lange na niet gerealiseerd.
Er is geen visie, er is geen kennis, er is geen sturing
5-1-2021 (Marcia Luyten): Wat geldt voor de aanpak van de pandemie geldt ook voor het energiebeleid van dit kabinet. Doordat een goede strategie ontbreekt is de Rijksoverheid een speelbal van belangengroepen geworden. De schadelijke subsidiering van biomassa is qua oorzaak identiek aan de falende rol van het RIVM. De belangen van bewoners zijn hiervan de dupe. Zij dragen de consequenties van een falende overheid.
Als puntje bij paaltje komt bepaalt de Stopera
3-1-2021 (NRC): Vernietigend oordeelde een recent rapport over de werking van het bestuurlijk stelsel van Amsterdam. Al weten lokale bestuurders vaak beter wat er echt speelt in hun stadsdeel: met hun adviezen gebeurt vaak niets. „Ben je bereid een stukje macht uit handen te geven?” Door Tim Wagemakers