Biomassacentrale Amsterdam (AEB)

Aspect

„Amsterdam wil grote delen van de hoofdstad verwarmen met een hoge-temperatuur warmtenet. Deze wordt gevoed door de verbranding van afval en biomassa. Hoe meer woningen worden aangesloten op dit stadswarmtenetwerk, hoe langer we afhankelijk blijven van industrieën die allesbehalve duurzaam zijn.

Er zijn op dit moment al 200 biomassacentrales in Nederland. En er zijn nog 300 gepland.

Grootschalige stook van biomassa betekent concreet het grootscheeps kappen van buitenlandse bossen. Hout is een schaarse grondstof en bossen hebben we nu harder nodig voor woningbouw en biobased plastics. Bossen moeten sneller aangroeien dan dat er hout wordt gekapt voor zinvolle toepassingen. Elke gekapte boom betekent op korte termijn een toename van de CO2-schuld. Er is geen tijd meer om te wachten totdat de CO2 weer door de bomen is opgenomen.

Kijk hoe het ook kan: woningbouwcorporatie De Key gaat een volledig duurzaam warmtenet aanleggen op basis van riothermie. Door slim te isoleren hopen zij 75% tot 90% te besparen op het gasverbruik. Studentenhuisvester DUWO experimenteert zelfs met waterstof als alternatief voor aardgas. Lage temperatuurswarmte met een collectieve warmtepomp hoeft helemaal niet duurder of ingewikkelder te zijn dan stadswarmte op biomassa.

Documenten

Terug & verder bladeren:

 

tinyurl: link
views: 58

Voorstellen

Achtergrond

Gerelateerd nieuws