Warmtenet Almelo

Aspect

Er klopt niets van, gromt een ontevreden Jordy Gerrits. „Echt niet. We moeten zoveel meer betalen en wij zitten niet eens op dat dure gas.” Gebruikers van stadsverwarming betalen volgens de Almeloër uit het Windmolenbroek tegenwoordig tientallen euro’s meer per maand. Reden genoeg om in actie te komen en verhaal te halen bij aanbieder Cogas.

De petitie is nog jong. De actie in het Windmolenbroek moet zich nog flink rond gaan spreken bij de 815 gebruikers van stadsverwarming in Almelo. „We hebben toch binnen een dag al wat handtekeningen verzameld”, meldt Jordy. „Ik kan me ook niet voorstellen dat mensen hier blij mee zijn. Hier hebben we niet voor getekend.”

Jordy en zijn vriendin gebruiken stadsverwarming in hun woning aan de Zeven Bosjes in het Windmolenbroek. „Maar we werken veel en zijn soms hele dagen niet thuis. Dan staat de verwarming uit. Dus ik begrijp de prijsstijging niet goed. Dat geldt voor meer wijkbewoners.” 

Begrip voor zorgen

Woordvoerster Saskia Everink van Cogas reageert met begrip. „We begrijpen de zorgen over de energiekosten heel goed”, laat ze weten. „We voelen ons verantwoordelijk voor de betaalbaarheid en hebben er alles aan gedaan om de stijging van onze warmtetarieven zoveel mogelijk te beperken.”

Maar door de historisch hoge energieprijzen ontkomt ook Cogas niet aan de prijsstijgingen. Stadsverwarming mag dan niet direct op gas draaien, maar indirect is dat wel het geval. Huizen worden veelal verwarmd met restwarmte van bedrijven en die stoken wel gas om de onderneming draaiende te houden. 

17 euro meer

„Het variabele tarief voor warmte is door ons vastgesteld op 42,35 euro per gigajoule”, legt de woordvoerster uit. „Om de stijging verder te beperken hebben wij ervoor gekozen om het vaste tarief dit jaar niet te verhogen, dus gelijk te houden aan 2021. Onze klanten die zijn aangesloten op een warmtenet betalen gemiddeld 17 euro per maand meer voor hun warmte in vergelijking met afgelopen jaar.”

Dat bedrag is gebaseerd op een jaarverbruik van 28 gigajoule. De huidige compensatieregeling vanuit de Nederlandse overheid is daarin mee berekend. „We zitten daarmee ruim onder de maximale tarieven van 53,95 euro per gigajoule die door de Autoriteit Consument & Markt zijn vastgesteld.”

Flyeren

Jordy Gerrits en zijn buren zeggen door te gaan met de actie. Dat doen ze onder meer door flyers met QR-codes rond te brengen. Zo kunnen mensen de petitie digitaal ondertekenen. „Zodat ook wij van Cogas gaan horen.” 

Bekijk pagina/document

Documenten

Terug & verder bladeren:

tinyurl: link
views: 337