Luchtvaart

Thema

Weer honderden miljoenen naar KLM: houdt het dan nooit op?

27-5-2022: “Als je miljonair wilt worden, moet je met een miljard dollar beginnen en een luchtvaartmaatschappij lanceren”, 
luidt een wijsheid van Richard Branson, oprichter van Virgin Atlantic. In de luchtvaart bestaat een zekerheid: er moet altijd weer geld bij. Dat geld komt overigens maar zelden van een excentrieke miljardair. In de meeste gevallen is het de belastingbetaler die de portemonnee mag trekken.
Hieronder staan de onderwerpen die bij dit dossier horen. Bij een onderwerp staan gerelateerde nieuwsberichten. Als u die leest kunt u via de 'breadcrum' bovenaan weer teruggaan naar het onderwerp.

de Royal Schiphol Group is een staatsbedrijf dat eigenaar is van de luchthavens op Schiphol, Rotterdam en Lelystad

lees verder

Bij de KLM is 70% van de passagiers overstapper. Die vliegen over dichtbebouwd gebied. De raad voor de veiligheid concludeert dat de luchthaven complex is en dat groei van vliegbewegingen de kans op vliegrampen vergroot.

lees verder

lees verder

Omdat vliegtuigen grensoverschrijdend vliegen, kan de CO2 niet worden toegerekend aan een land, zo is het argument. Terwijl het toerekenen aan het land waar wordt getankt een prima methode is om de uitstoot toe te rekenen. Nu blijft de luchtvaart buiten beeld en hoeft men ook geen CO2 rechten aan te schaffen. Verder is om historische redenen kerosine vrijgesteld van BTW en accijnzen. Tot op heden heeft men dat zo gelaten en wordt zo vliegen fiscaal gestimuleerd.

lees verder

lees verder

Naast het beperken van het aantal vliegbewegingen zijn er optimalisaties mogelijk

lees verder

lees verder

lees verder

Emissies door de luchtvaart

lees verder

De 20000 werknemers die op het platform werken ademen de uitlaatgassen van de straalmotoren in.

lees verder

Schiphol is officieel tussen 23:00 en 06:00 gesloten. Maar veelal starten en landen er dan nog vliegtuigen. Het vliegverkeer begint vanaf 05:00.

lees verder

lees verder

lees verder

lees verder

Rotterdam Airport wil uitbreiden qua vluchten en openingstijden. De suggestie dat 'stillere vliegtuigen' meer vliegbewegingen mogelijk maken, wordt door bewonersorganisaties onderuit gehaald. Ze bepleiten onderzoek naar krimp scenario's.

lees verder

Gerelateerde organisaties

Heeft u suggesties? info@burgerplatform.nu.