Energie

Thema

De klimaatcoalitie heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de rol van Staatsbosbeheer als leverancier van biomassa voor energiecentrales in Nederland. In Nederland is een acteive lobby die biomassa propageert als brandstof voor energieopwekking. Veelal gaat dit gepaard met overheidssubsidie om het rendabel te maken.

lees verder

De wetgeving om de saldering af te bouwen vraagt nog wat aanpassingen.

lees verder

De hoge energieprijzen hebben geen relatie met de oorlog in Ukraine. De organisatie van de energievoorziening wel. Door speculatie en schaarste, het ontbreken van lange termijn-contracten en privatisering is de nederlandse sameleving gedupeerd. Miljarden lekken weg naar energiebedrijven, waaronder Shell de grootste gashandelaar ter wereld.

lees verder

Zodra het prijsplafond eind 2023 afloopt, stijgen de energierekeningen van huishoudens enorm. Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis (VEH).

lees verder

Door de online veilinghuizen voor gas en stroom en tekortschietende marktwerking stijgen energieprijzen onnodig. Het prijsplafond wordt daardoor onnodig duur. Yanis Varoufakis (voormalig minister van financien in Griekenland) legt uit wat er aan kan worden gedaan: betaal leveranciers de kostprijs + een bescheiden marge.  

lees verder

Pieter Omtzigt vraagt inzage opbrengsten Nederlandse gaswinning, integraal gecompileerd. Het vervolg, nu met Sigrid Kaag (Minister van Financiën) - fragmenten uit 2 dagen AFB22.

lees verder

De belofte van Rob Jetten dat geen mens deze winter van gas en stroom wordt afgesloten, is na 24 uur al op losse schroeven gezet.

lees verder

Energiebdrijven hebben de stroom van zonne- wen windparken veelal via langlopende contracten verkocht aan (buitenlandse) ondernemingen.

lees verder

Daniel Koerhuis heeft namens de VVD de regering gevraagd huiseigenaren bij ingrijpende renovatie niet te verplichten tot het nemen van hernieuwbare-energiemaatregelen, zoals het installeren van zonnepanelen.

lees verder

Voor de elektrificatie van de industrie en extra stroomvraag vanuit datacenters is bovenop de afspraken uit het Klimaatakkoord 45 terawattuur extra wind- en zonne-energie nodig. Dat stelt de Stuurgroep Extra Opgave.

lees verder

De gemeente Amsterdam plaatst grote windturbines zonder overleg en vooraankondiging op 0 tot 150 meter van de tuinparken. Demonstratie op de Schellingwouderbrug 24 april

lees verder

De doelstelling voor de RES is behaald. Dat was de belangrijkste boodschap tijdens het overleg met de gemeente.

lees verder

Het Deense Vestas komt als eerste met een offshore windturbine met een vermogen van 15 megawatt, genoeg om zo’n 20.000 Europese huishoudens van stroom te voorzien.

lees verder

De man die tien jaar geleden de doorbraak van de elektrische auto voorspelde, berekent nu dat het inzetten op zon, wind en batterijopslag het mogelijk maakt 100% duurzaam te zijn in 2030. De landen die dat nastreven zullen in 2030 beschikken over het meest betaalbare energiesysteem dat maar denkbaar is. En goedkope energie is altijd een bron van voorspoed en welvaart geweest die ook voor sociale gelijkheid een gunstige invloed heeft.

lees verder

Hieronder leest u meer over de diverse aspecten. Onderaan elk alrtikel kunt u dan doorklikken naar de volgende of terug naar de vorige. Bij een artikel staan gerelateerde nieuwsberichten.

Gerelateerde organisaties

Heeft u suggesties? info@burgerplatform.nu.