Continu vliegherrie meten en insturen naar donderdorp.nl

Achtergrondartikel

Datum: 6-10-2021 SchipholWatch

We zijn geruime tijd bezig geweest om een continu meetprogramma te ontwikkelen voor de Raspberry. Om verschillende redenen is dat niet gelukt, maar er blijkt gewoon een ‘kant en klare’ oplossing voorhanden te zijn.

Het Duitse European Aircraft Noise Services (EANS) registreert de data van al die metingen en biedt in samenwerking met een aantal leveranciers meetpunten aan vanaf 185 euro per stuk.

De zo gemeten vliegtuigoverlast wordt door de website donderdorp.nl van het Platform Vlieghinder Kennemerland meegenomen in openbaar toegankelijke overzichten. Daarmee kan een aanzienlijke verfijning ontstaan van de metingen rond Schiphol.

EANS is een organisatie zonder winstoogmerk die al jarenlang metingen verricht en registreert van vliegtuigoverlast. Begonnen in Duitsland zijn er inmiddels meetpunten actief in Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland.

Twee leveranciers
Particulieren, buurten en gemeenten kunnen hun geluidsmeters aansluiten op het netwerk om zo mee te werken aan het creëren van een steeds beter beeld. De meetpunten biedt EANS niet zelf aan, maar via twee leveranciers: GfS en AK Modul-bus.

GfS biedt een kant-en-klaar meetpunt aan dat de koper slechts hoeft aan te sluiten. Dat meetpunt is uitgerust met een waterdichte microfoon en dient ook als weerstation. Het meetpunt verstuurt de verzamelde metingen zelfstandig naar EANS.

De prijs van dit apparaat is echter 3.500 euro en daarom niet geschikt voor particulieren. Mogelijk wel voor buurten of gemeenten.

Een goedkopere oplossing komt van AK Modul-Bus dat voor 185 euro een meetpunt aanbiedt, eventueel aan te vullen met een microcomputertje Raspberry-PI voor de datacommunicatie tussen het meetpunt en de database van EANS.

Het meetpunt van AK kan ook op een continu werkende pc worden aangesloten om de data naar EANS – en dus ook naar donderdorp.nl – te versturen. De microfoon die bij dit pakket wordt geleverd, is niet waterdicht, dus dient beschut te worden gemonteerd.

Gratis software
Hoe dit apparaat moet worden aangesloten, staat uitgebreid beschreven op de site van EANS. Ook kan daar de gratis software worden verkregen die nodig is voor de metingen en datacommunicatie.

Zo gauw een nieuw meetpunt van EANS aangesloten is op het netwerk, heeft donderdorp.nl toegang tot deze gegevens en worden de metingen opgenomen in hun database.

Gebruikers en anderen in de buurt kunnen dan eenvoudig dagelijks een overzicht ontvangen van alle passerende vliegtuigen, inclusief hoogte en gemeten geluidsniveau.

Voor particulieren is aansluiting op het EANS-netwerk gratis. Bewonersgroepen of gemeenten betalen een kleine jaarlijkse vergoeding.

Update 15 oktober 2021
Eén van onze lezers heeft een complete handleiding geschreven voor het zelf installeren van de EANS-geluidsmeter. Download ‘m hier.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 7253

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Luchtvaart