Biologisch als oplossing voor voedseltekorten

Nieuws

28-7-2022

De biologische landbouw heeft een rol in het oplossen van voedseltekorten na de Russische inval van Oekraïne.

Dat heeft Eurocommissaris Janusz Wojchiechowski gezegd tijdens de opening van de Biofach landbouwbeurs in het Duitse Neurenberg. Biologische bedrijven zijn onder andere niet afhankelijk van kunstmestimport, waardoor negatieve invloeden minder vat hebben op de sector, zo oordeelt de Eurocommissaris.

De uitspraak van Wojchiechowski kan ook als gewaagd worden beschouwd. Net als gangbare bedrijven hebben ook biologische akkerbouwers en melkveehouders te maken met fikse prijsstijgingen voor veel inputs. Weliswaar niet voor kunstmest en (synthetische) gewasbeschermingsmiddelen, maar wel voor bijna alle andere kostenposten. Daarbij komt dat afnemers aarzelen om hun contractprijzen voor bijvoorbeeld conserven en melk te verhogen. Zij noemen als motivatie dat het gat tussen de prijs van biologische en niet-biologische producten te groot wordt, waardoor de consumptie hieronder te lijden heeft.

Biologisch als verdediging tegen voedseltekort
"Als Rusland de voedselvoorziening als wapen inzet in een oorlog is biologisch een deel van de verdediging", aldus Wojchiechowski tijdens de opening van de Biofach in Neurenberg. Dat schrijft de Ierse nieuwssite Farmers Journal. De agrarische vakbeurs voor de biologische sector wordt van 26 tot en met 29 juli gehouden in Duitsland. "Door de illegale agressie in Oekraïne is biologisch boeren meer waardevol geworden", meent de Eurocommissaris. "De sector is minder afhankelijk van invloeden van buitenaf, zoals de prijs van kunstmest."

"Biologische bedrijven zijn onafhankelijker en dat geldt ook voor inputs van buitenaf", meent hij. Vandaar dat de Europese Commisie inzet op meer biologische bedrijven in de EU. Voor 2030 staat de ambitie op een kwart biologische landbouwgrond. Wojchiechowski noemde dit streven ambitieus maar haalbaar. Overigens onderschrijven zowel het Europees Parlement als de Raad van de Europese Unie het belang van het ontwikkelen van de biologische sector, maar pleiten zij ook voor een marktgerichte benadering.

Meer onderzoek
30% van het Europees budget voor onderzoek en innovatie binnen de landbouw is ingeruimd voor de biologische sector. "We moeten investeren in de veerkracht van de sector. De laatste 2,5 jaar is moeizaam verlopen in de EU, maar zonder voedseltekorten gelukkig. Daar hebben biologische en gangbare boeren aan bijgedragen."

Het is logisch dat de Eurocommissaris uit Polen de biologische sector tijdens 'hun' vakbeurs een hart onder de riem steekt. Tegelijk kunnen de uitspraken ook voor een opgetrokken wenkbrauwen zorgen. Sri Lanka is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege de burgeropstand in dat land. Eén van de redenen is een groot voedseltekort nadat president Rajapanska boeren verplichte om biologisch te telen.

Afzetmarkten moeten groeien
Ook biologische boeren – in Nederland tenminste – kunnen twijfels hebben bij de positieve speech. De kosten stijgen ook in hun sector fors door terwijl de verkoopprijs achterblijft. Het verschil tussen biologische en gangbare melk was niet eerder zo klein en dit voorjaar was het voor akkerbouwers vaak lastig om prijsstijgingen af te dwingen voor bijvoorbeeld conserven als erwten, spinazie en boontjes. De biologische afzetmarkt moet groeien om de productie bij te benen, maar vooral de buitenlandse afzet groeit niet significant omdat landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavische landen vaker inzetten op lokaal geproduceerde producten.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad) 

Deel dit bericht

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Biologische Landbouw