Fenna Swart: "Amsterdam sjoemelt al jaren met AEB"

Onbekend

25-2-2022 - Lijsttrekker Fenna Swart van ST3M is woedend over het beleid van wethouder Van Doorninck (GroenLinks). Die is verantwoordelijk voor een lange reeks schandalen rond de Amsterdamse biomassacentrales.

Vorige week kwam de zoveelste misstand aan het licht rond de biomassacentrale AEB in Amsterdam-West. Het hout waarmee de centrale gestookt wordt, zouden 'twijgen, takken, kleine spaanders en zaagselresten' uit Nederland zijn, op basis van duurzame contracten. Maar dit hout bleek rechtstreels afkomstig uit Spaanse bossen.

Swart: "De biomassacentrales hangt van schandalen aan elkaar. In de afgelopen jaren heeft het Amsterdams stadsbestuur alle regels opgerekt om de biomassacentrale AEB maar te laten draaien. Zowel de vergunningen als handhaving zijn nooit op orde geweest."

"Direct al bij aanvang van de biomassacentrale bleek de luchtzuivering onvoldoende", gaat Swart verder. "Maar de beloofde aanpassingen leidden niet tot verbetering en de lijst met incidenten is lang. Volgens wethouder Van Doorninck zou de directie van AEB ‘alles onder controle hebben’. Maar door chaos en onveiligheid in het bedrijf stevende de AEB af op faillissement, en werd in december 2021 verkocht aan de Rotterdamse afvalverwerker AVR, in handen van een Chinese investeringsmaatschappij." 


"En dan blijkt nu dat er gewoon Spaanse bossen gekapt worden voor deze 'groene energie'. De Amsterdams gemeenteraad beweert 'geschokt' te zijn, maar het is al lang duidelijk dat biomassa niet deugt."

Swart wist direct dat het geen zuivere koffie was, toen ze in 2018 als deelraadslid werd rondgeleid bij de toekomstige biomassacentrale in Diemen: "Maar ik koos ervoor om op te staan tegen dit gesjoemel, terwijl de 'groene' politici van Amsterdam allemaal wegkeken."

Handhaving van milieuwetgeving is volgens Swart de eerste stap die gezet moet worden: "Tot op heden draait de biomassacentrale met een verouderde omgevingsvergunning en over de natuurvergunning wordt nog geprocedeerd. Ondanks herhaaldelijk en expliciete verzoeken aan de wethouder om handhaving blijven deze tot op heden uit. Het allerminste wat we mogen verwachten is dat de biomassacentrale voldoet aan de vergunningseisen."  

Swart toont zich strijdlustig over de toekomst: "Ik zal in de Amsterdamse gemeenteraad van me laten horen, en zorgen dat de gemeente de exploitatie aan regels legt. Voor de lange-termijnoplossing moeten we natuurlijk in Brussel zijn. Deze business onder het mom van ‘groene energie’ wordt aangejaagd met miljarden euro’s aan subsidies, namelijk 17,5 miljard Europees geld op jaarbasis. Ook in dat debat zijn ze nog niet van me af!"

Bekijk pagina/document

Documenten

Terug & verder bladeren:

 

tinyurl: link
views: 47

Voorstellen

Achtergrond

Gerelateerd nieuws