Energie

Thema

Hoe zinvol het is biomassa te verbranden in de strijd tegen klimaatverandering is al langer onderwerp van hevig debat. Afgelopen jaar leek er een kentering te komen, maar activiste Fenna Swart van het Comité Schone Lucht vertrouwt het nieuwe regeerakkoord niet helemaal. Te veel ’mooie praatjes’.

lees verder

De gemeente Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over het warmteplan Sluisbuurt. Amsterdam wil de eerste 2700 woningen en voorzieningen die worden gebouwd in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland aansluiten op een hogetemperatuur warmtenet. De organisatie Amsterdam Fossielvrij heeft daar met succes bezwaar tegen aangetekend. De rechter oordeelde dat onvoldoende recht wordt gedaan aan alternatieven voor aansluiting op het warmtenet door Westpoort Warmte. 

lees verder

Amsterdam heeft besloten de klimaatneutrale ’donut-economie’ te omarmen en gas in te ruilen voor biomassa-energie. Tot afgrijzen van Mischa Meerburg en Fenna Swart: „Miljarden gaan letterlijk in rook op. Amsterdam zadelt Nederland op met een nog grotere CO2-schuld.”

lees verder

In ons onderzoek Verduurzaming warmtevoorziening met warmtenetten onderzoeken we of de gemeente Amsterdam tussen 2005-2018 goed heeft nagedacht over haar keuze om de warmtevoorziening in Amsterdam te verduurzamen met behulp van warmtenetten. Heeft ze andere alternatieven over het hoofd gezien? We hebben dit onderzoek vandaag openbaar gemaakt.

lees verder

Hieronder leest u meer over de diverse aspecten. Onderaan elk alrtikel kunt u dan doorklikken naar de volgende of terug naar de vorige. Bij een artikel staan gerelateerde nieuwsberichten.

ST3M - Vóór een eerlijke energietransitie. Tégen biomassacentrales, datacenters en windturbines bij huizen.

lees verder

Energieleveranciers mogen woningen niet meer aansluiten op aardgas sinds 1 juli 2018. Amsterdam sluit nieuwbouwgebieden al veel langer niet meer op aardgas aan. In 2020 maken 102.000 Amsterdamse woningen gebruik van stadswarmte, is de verwachting. Dit gebeurt via warmtenetten die warm water vervoeren naar woningen, kantoren en andere gebouwen. Het water gaat via een stelsel van pijpen en leidingen naar de gebruikers.

lees verder

Gerelateerde organisaties

Heeft u suggesties? info@burgerplatform.nu.